26 Eylül 2015 Cumartesi

Dizi İncelemesi : Fear The Walking Dead


Dizinin en son 4. bölümünün yayınlanmasından sonra, ve son zamanlarda baktım kitap yorumu paylaşamıyorum bari başka şeyler paylaşayım dedim. Yabancı dizi izleyenler yada arkadaşları izleyenler elbet The Walking Dead'i duymuş veyahut izlemiştir. Ben ikinci kategorideyim.
 Biliyorsunuz The Walking Dead gerilim ağırlıklı bir zombi dizisidir. Karşılaştığımız zombi dizilerinden birazda farklı bir konu içermektedir üstelik. Karakterlerimiz halktan, sıradan insanlar. Öyle aralarında bağışıklığı olan insanda yok. Bu yönünden The Walking Dead'e zaten hayranım.
 Şimdi gelelim Fear The Walking Dead'e. The Walking Dead virüsün yayılmasından 9 ay sonradan (yanlış hatırlıyor olabilirim) başlıyor. Yani diziye başladığınızdan andan itibaren o boş sokaklara, etraftaki çürümüş cesetlere, yağmalanmış dükkanlara tanık oluyorsunuz. Hemen şıp diye "şu karşıdan gelen bir zombi ya yolumu değiştirmeliyim yada onu öldürmeliyim" diye düşünen karakterlerle karşılaşıyorsunuz. FTWD ise olayların başlangıcını konu alıyor.
Robert yine sıradan karakterleri konu almış. Uyuşturucu kullanan bir erkek çocuk, ergen bir kız çocuk, sert ve korumacı bir anne, çocukların kabullenmediği bir üvey baba, üvey babanın ardında bıraktığı eşi ve babaya düşman bir diğer ergen oğlu. (Ergen kelimesini hakaret olarak algılamayın, lise çağındalar ve etraflarındaki kişilere karşı öfkeliler o kadar)
 Dediğim gibi olaylar virüsün ilk çıktığı zamanları konu alıyor.Yani insanlar daha "Ne zombisi, o benim dostum, o sadece hasta, tüm bunlar geçicek" düşüncesindeler. Bu düşünceler her ne kadar size sıkıcı ve aptalca gelse bile adamlar ne bilsin olayın daha da büyüyeceğini. Hem etrafta "hepimiz ölücez" diye de bağıramazlar ya!
İlk iki bölümden sonra artık dizi sıkıcılaşmaya başladı diyebilirim. Ama bu demek değildir ki diziyi bırakacağım. Asla! Zaten TWD izleyenler dikkat etmiştir. Robert Kirkman kan ve vahşetten çok insan psikolojisine, hayatta kalma içgüdüsüne yoğunlaşan biri (Tabii bu dizinin kanlı sahnelerinin ve zombi makyajının kötü ve baştan savma olduğu anlamına gelmez, gelmesi teklif dahi edilemez). TWD de artık zombi görünce değilde iyi kalpli(!) insan görünce kıllandığımız bunun bir örneğidir.
Velhasıl, FTWD'yi izlememin en büyük nedeni TWD gibi işlerin daha kızıştığı noktaya gelene kadar insanların nasıl değiştiğini ve neler yaşadığını görmektir. Hatta belki TWD'den tanıdığımız bazı kişileri bile görebiliriz.

Ha eğer "zombi filmi/dizisi dediğin kanlı olur, hareketli olur vahşi olur" derseniz size 28 Gün Sonra ve 28 Hafta Sonra'yı öneririm. Enfesler. Daha farklı virüslü filmler ararsanız Ben Efsaneyim ve onun senaryo devamı olan İnsanlığın Sonu'nu da söyleyebilirim. Biraz da komedi olsun isterseniz Zombieland'i izlemenizi tavsiye ederim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder